Dlaczego warto pić tran?

Jest stosowany od niemal dwóch stuleci. Kiedyś podawany był dzieciom tylko w postaci płynu o rybim zapachu i smaku. Zagryzanie go kawałkiem chleba z solą niewiele pomagało. Dzisiaj tran można kupić w żelowych kapsułkach oraz „smakowy”. Nie jest już więc już zmorą dzieci. Ale powinny go pić również osoby dorosłe. Pojawia się jednak pytanie: po co go zażywać?

 

Zapobiega krzywicy u małych dzieci

Przyczyną krzywicy najczęściej jest niedobór witaminy D w organizmie. Wiąże się to jednocześnie z zaburzeniem gospodarki wapniowo-fosforanowej. Na skutek braku wapnia albo fosforu mineralizacja kośćca jest bardzo słaba, dochodzi do jego rozmiękczenia i zniekształcenia. Przed krzywicą można uchronić dzieci dbając o ich prawidłową dietę oraz o to, aby spędzały dostateczną ilość czasu na świeżym powietrzu (organizm sam produkuje witaminę D pod wpływem słońca). Warto też podawać dzieciom właśnie tran; witamina D, która jest w nim zawarta jest dobrze przyswajana przez organizm.

Chroni przed kurzą ślepotą

Kurza ślepota to zaburzenia widzenia w źle oświetlonych pomieszczeniach albo po zmierzchu. Najczęściej za zaburzenie to odpowiedzialny jest niedobór witaminy A. Zawiera ją tran, dlatego też zażywając go zmniejszymy ryzyko, że o zmroku będziemy gorzej widzieć.

Zapobiega szybkiemu starzeniu się skóry

tran jest olejem wątłuszczowy. Pozyskuje się go z wątroby wieloryba, rekina, dorsza oraz ryb dorszowatych. Pod koniec XVIII i na początku XIX wieku wielorybnicy smarowali nim ręce i twarz, aby chronić je przed morską wodą, wiatrem i mrozem. Dzisiaj wiemy, że zawarte w tranie witaminy A i E poprawiają stan nabłonka skóry. Dzięki nim skóra dłużej jest elastyczna, wolniej się starzeje.

Poprawia stan układu kostnego

Wraz z wiekiem nasze kości stają się lżejsze, bardziej porowate i słabsze. Skutkiem może być osteoporoza; schorzenie to rozwija się szybciej przy niedoborze wapnia. Kości lepiej go przyswajają w obecności witaminy D, która jest między innymi obecna właśnie w tranie.

Przeciwwskazaniem do zażywania tranu jest nadwrażliwość na witaminę D.

Podobne wpisy:

Be the first to reply

Dodaj komentarz