Jaki powinien być piec do pizzy?

Wiele osób, które decyduje się na prowadzenie własnej firmy otwiera pizzerię. Na niezbędne wyposażenie takiego lokalu składa się między innymi piec do pizzy. Jest on nieodzownym elementem wyposażenia każdej pizzerii, nie da się jej prowadzić bez tego urządzenia. Wybór pieców do pizzy jest jednak bardzo duży; osoby, które zaczynają swoją działalność mogą mieć trudności z wybraniem właściwego modelu.

Czym należy się kierować wybierając piec?Czego należy unikać, aby piec dobrze się sprawdził?

Wybierz piec

Wybierając piec do pizzy należy zwrócić przede wszystkim uwagę na jego wymiary. W chwili obecnej najwięcej osób kupujących piece do pizzy wybiera jeden z popularnych rozmiarów:
– mniej więcej 700×700 mm – mieści on jednocześnie 4 pizze średnicy 330 mm;
– około 700×150 mm – jego pojemność to 6 pizz 330 mm;
– 1050×700 mm – pojemność 6×330 mm;
– mniej więcej 1050×1050 mm – pomieści 9 pizz o średnicy 330 mm.
Po ustaleniu wielkości pieca, który chcemy zakupić musimy zastanowić się, jaki rodzaj zasilania pieca nas interesuje oraz nad tym, jaką kwotę możemy przeznaczyć na jego zakup. Pamiętajmy, że wysoka cena świadczy o jakości pieca. Od jakości zależy zaś smak oferowanej gościom pizzy. Na kupnie pieca nie warto więc oszczędzać, jeśli chcemy, aby naszą pizzerię odwiedzało dużo gości.

Gazowe i elektryczneJaki powinien być piec do pizzy?

W przypadku zasilania to na rynku dostępne są piece gazowe i elektryczne. Decyzja powinna więc zależeć w tym wypadku od:
– środków finansowych, którymi dysponujemy;
– rodzaju dostępnych przyłączy;
– wentylacji.
Dobra wentylacja lokalu jest szczególnie istotna w przypadku pieców gazowych. Pamiętajmy, że zakup takiego pieca będzie się wiązał także z wykonywaniem regularnych przeglądów. Eksploatacja tych pieców jest jednak tańsza niż pieców zasilanych energią elektryczną. Piece elektryczne kosztują mniej, jednak rachunki za energię elektryczną, które będziemy płacić będą bardzo wysokie. Musi więc przekalkulować, co bardziej będzie nam się opłacać: niski koszt zakupu i wysokie rachunki, czy odwrotnie.

Podstawą sukcesu naszej pizzerii jest dobry piec do pizzy.

Podobne wpisy:

Be the first to reply

Dodaj komentarz