Najbardziej popularne rodzaje pizzy

Moda na jedzenie w restauracjach powoli dociera także do naszego kraju. Bardzo chętnie lubimy chodzić do tych restauracji, w których podawane są tradycyjne włoskie dania. Pizza to danie, które zamawiane jest w nich wyjątkowo często.

 

Pizze we włoskim stylu

W każdym regionie Włoch przygotowuje się pizzę na innym cieście i z innymi dodatkami. Polacy najczęściej zamawiają pizzę z dwóch regionów: w stylu neapolitańskim albo rzymskim. Pizza podawana w Rzymie i okolicach przyrządzana jest na cienkim cieście, ta w stylu neapolitańskim jest bardziej pulchna i grubsza. Każda z nich na wierzchu będzie miała minimalną ilość składników, na neapolitańskiej znajdzie się tylko mozzarella, pomidory i bazylia. Trzyskładnikowe, a czasem nawet tylko dwuskładnikowe pizze można zjeść tylko we Włoszech. Polacy preferują pizze z większą ilością dodatków, chociaż nie brakuje w naszym kraju także miłośników Margherity czy marinary.

Kilka słów o przygotowywaniu pizzy

Sekretem smacznej pizzy jest między innymi dobrze przygotowane ciasto. Składa się ono tylko z mąki, wody, oliwy i odrobiny soli. Ale idealna mąka to typ 0. Wyrobione ręcznie ciasto powinno wyrastać przynajmniej przez kilka godzin. Następnie ciasto pizzaiolo formuje w okrągły placek i układa na nim dodatki. Gotowa, surowa pizza wędruje do gorącego pieca – we włoskich pizzeriach koniecznie opalanego drewnem. To dzięki temu, że pizza pieczona jest w takim właśnie piecu, jej brzegi są lekko nadpalone. Idealnie upieczona pizza jest lekko wilgotna i chrupiąca.

Rodzajów pizzy jest bez liku. O tym, jaki będzie jej smak decydują użyte na wierzch dodatki. We Włoszech najczęściej można zjeść trzyskładnikowe pizze. W Polsce preferujemy raczej pizzę na bogato czyli taką, która na wierzchu ma o wiele więcej składników. Dodatki, które wybieramy najczęściej to szynka, papryka, bekon, pieczarki. W większości polskich restauracji z włoską kuchnią podawana jest pizza w stylu rzymskim. Pizza na cienkim cieście najbardziej bowiem przypadła nam do gustu.

Podobne wpisy:

Be the first to reply

Dodaj komentarz