Przedłużanie trwałości ciętych kwiatów

Prowadzenie kwiaciarni wymaga dużego zaangażowania. Klienci oczekują bowiem, że otrzymają wiązanki wykonane ze smakiem i tylko ze świeżych kwiatów. W jaki więc sposób można przedłużyć świeżość kwiatów?

Znanych jest kilka sposobów, dobór właściwego zależy od tego, jakie aktualnie kwiaty mamy w swojej kwiaciarni.

Przycinanie łodyg

To najbardziej znana metoda, którą można zastosować w przypadku większości gatunków kwiatów. Trzeba jednak wiedzieć, w jaki sposób łodygi powinny zostać przycięte. Zaleca się przycinać łodygi kwiatów na ukos tak, aby po przycięciu wyraźnie można było dostrzec kąt czterdziestu pięciu stopni. Takie cięcie zwiększy powierzchnię, którą kwiaty pobierają wodę. Nożyk, którym będziemy przycinać łodygi musi być ostry. Jeżeli chcemy, aby kwiaty dłużej zachowały świeżość i nie gniły, to musimy pamiętać także o usunięciu wszystkich dolnych liści.

Kwiaty z miękkimi łodygami

Chodzi tutaj przede wszystkim o delikatne gerbery. W przypadku tych kwiatów przedłużenie trwałości wymaga jeszcze dodatkowych czynności. Oczywiście zaczynamy od podcięcia łodyg, które następnie muszą zostać zaparzone poprzez zanurzenie na kilka sekund we wrzątku. Łodygi gerber możemy także wzmocnić wbijając w ich środek cienkie druciki. Kwiaty będą dłużej świeże, a nam będzie znacznie łatwiej wykonać z nich kompozycje bez obawy, że delikatne łodygi zostaną połamane.

Jak przygotować maki?

Przedłużanie trwałości ciętych kwiatówPięknie wyglądające w kompozycjach maki są wyjątkowo wymagające. Aby przedłużyć ich trwałość trzeba ich łodygi poddać zabiegowi opalania. Łodygi maków opala się przede wszystkim w celu ograniczenia wypływu znajdującego się w ich łodygach mleczka. Poddane działaniu wysokiej temperatury mleczko staje się bardzo gęste i powoli wypływa coraz wolniej. Po kilku minutach przestaje całkowicie wypływać. Z każdej z tych metod na pewno warto jest skorzystać. Ale dobry florysta nie zapomina o tym, że częsta wymiana wody jest warunkiem koniecznym. Nawet najbardziej skuteczne metody zawiodą, jeśli woda będzie pełna bakterii odpowiedzialnych za więdnięcie kwiatów.

Podobne wpisy:

Be the first to reply

Dodaj komentarz