Jak powinna wyglądać karta menu w restauracji?

Jak powinna wyglądać karta menu w restauracji?Zatrudnienie dobrego szefa kuchni jest najważniejszym zadaniem przyszłego właściciela restauracji. Od jego umiejętności w dużej mierze zależy sukces naszego restauracyjnego biznesu. Ale na sukces składają się także inne elementy. Najważniejszym z nich jest dobrze zaprojektowana i ułożona karta menu. Jak powinna wyglądać dobra karta? Co jest w niej najważniejsze?

Dwie najważniejsze cechy, którymi powinna się wyróżniać dobra karta menu to przejrzystość i czytelność. Pozycje, które zdecydujemy się umieścić w karcie rozmieszczamy w taki sposób, aby klient nie miał trudności z wybraniem poszczególnych dań. Dla wygody klientów przyjęto zasadę, że karta menu powinna zostać podzielona na sekcje. Odnalezienie poszczególnych kategorii dań ułatwiają nagłówki. Przy każdej potrawie należy podać jej cenę oraz zamieścić jej krótki opis.

Często popełnianym błędem jest nadawaniem potrawom wyszukanych, ale niewiele mówiącym gościom nazw potraw. Powinniśmy się tego wystrzegać układając kartę dla swojej restauracji. Zbyt wyszukane nazwy często wywołują skojarzenia, których z pewnością wolelibyśmy uniknąć. Karty nie należy drukować bardzo ozdobną czcionką. Wiele z ozdobnych czcionek jest trudnych do odczytania, może to zniechęcić gości do złożenia zamówienia. Przed wydrukowaniem karty należy ją starannie przejrzeć, sprawdzić czy nie ma w niej literówek lub błędów ortograficznych.

Kolejność dań w karcie umieszcza się w następującej kolejności:
– Przekąski zimne;
– Przekąski gorące;
– Zupy;
– Dania rybne;
– Dania mięsne – cielęcina, wieprzowina, wołowina, baranina;
– Dania z drobiu;
– Dania z dziczyzny;
– Dania jarskie;
– Dodatki do głównych dań;
– Desery;
– Napoje gorące;
– Napoje chłodzące.

Okładka karty powinna zawierać nazwę i logo restauracji. Na pierwszej stronie karty umieszczamy imię i nazwisko szefa kuchni. Karta powinna zostać przetłumaczona przynajmniej na jeden język obcy. Najczęściej jest to język angielski. Coraz częściej właściciele restauracji decydują się na przetłumaczenie nazw dań na język rosyjski.

Podobne wpisy:

Be the first to reply

Dodaj komentarz