Układamy dobrze menu

Pomysłem na biznes może być własna restauracja. Dobre restauracje nie narzekają na brak klientów, a ich właściciele z kolei nie uskarżają się na brak zysków. Podstawą działalności dobrej restauracji jest właściwie ułożona karta.

Nie może jej więc w naszym lokalu zabraknąć. Ale jak należy kartę menu ułożyć? O czym nie można zapomnieć przygotowując menu?

Dla restauracji

Układając kartę dla swojej restauracji musimy pamiętać, że nie może być ona zbytnio rozbudowana. Musimy ograniczyć ilość oferowanych w restauracji dań. Rozbudowana karta sprawi, że oferowane dania będą mało świeże. Wiele produktów i gotowych potraw będziemy musieli zamrozić. Na pewno więc nie przypadnie to do gustu odwiedzającym nasz lokal gościom. Musimy przede wszystkim pamiętać, że smak potraw przygotowanych bezpośrednio przed spożyciem jest o wiele lepszy niż tych mrożonych. Mając to na uwadze pamiętajmy, że dobra jest krótka karta. Powinna być jednak urozmaicona. Musimy być bowiem przygotowani na obsługę gości o różnych upodobaniach kulinarnych. W karcie powinny więc znaleźć się nie tylko dania mięsne, ale także i takie, które zadowolą wegetarian. Uznani restauratorzy są zdania, że w dobrej karcie nie powinno się znaleźć więcej niż osiemnaście dań. W tej liczbie znajdują się już przystawki i desery.

Charakter restauracji

Układamy dobrze menuPrzy układaniu karty trzeba się kierować charakterem swojej restauracji. Inne dania powinniśmy podawać gościom w restauracji mieszczącej się w XVIII-wiecznym pałacu, a inne jeżeli nasz lokal mieści się w bardzo nowoczesnym biurowcu. Opracowując kartę zastanówmy się, do kogo głównie kierujemy świadczone przez siebie usługi. Musimy uwzględnić między innymi zasobność ich portfela. Nastawiając się głównie na obsługę gości należących do klasy średniej, nie możemy wprowadzać do menu przegrzebków, które mogą nie spotkać się z zainteresowaniem tej grupy klientów – będą dla nich zbyt drogie. Nie zapomnijmy zaprosić do pracy przy układaniu menu szefa kuchni. To on powinien mieć jeden z ważniejszych głosów. Kluczem do sukcesu restauracji jest kucharz i dobrze ułożona karta.

Podobne wpisy:

Be the first to reply

Dodaj komentarz