O popularnych rodzajach pizzy

Żyjemy coraz szybciej, ale jednocześnie potrzebujemy chwili wytchnienia przy dobrym jedzeniu. Dlatego coraz więcej osób w naszym kraju chętnie odwiedza restauracje z włoską kuchnią, w których panuje sprzyjająca relaksowi atmosfera. Daniem, które zamawiane jest w nich wyjątkowo często jest pizza. Jaką pizzę Polacy zamawiają najczęściej?

 

Margherita to pizza, która nie tylko w polskich restauracjach zamawiana jest najczęściej. Danie to zostało przygotowane po raz pierwszy dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Raffaele Esposito użył do pizzy prostych składników: pomidorów, sera mozzarella, bazylii. Danie bardzo zasmakowało królowej, stąd nazwa pizzy; po polsku Margherita znaczy po prostu Małgorzata. Pod względem popularności pizzy margherita dorównuje capricciosa z szynką i pieczarkami oraz pizza hawajska z szynką i ananasem. W przypadku pizzy hawajskiej  ciekawa jest jej nazwa, która wcale nie została wymyślona na Hawajach. To pizza, na którą przepis został wymyślony 50 lat temu w Kanadzie. Równie chętnie zamawiamy pizzę stagioni. Jest ona podzielona na cztery części, na każdej układa się inne dodatki. Najczęściej pizza stagioni przygotowywana jest z takimi samymi dodatkami jak pizza capricciosa. Pizza margherita to jeden z rodzajów pizzy neapolitańskiej. Danie zostało zastrzeżone przez Komisję Europejską. Pizzerie, które chcą przygotowywać pizzę margherita i sprzedawać ją pod taką właśnie nazwą, muszą używać tylko mozzarelli Bufala oraz pomidorów San Marzano.

Polacy, którzy wybiorą się na pizzę do restauracji nie tylko chętnie wybierają pizzę z karty, ale równie chętnie komponują własną. Do składników, które najczęściej są wybierane należą: pieczarki, szynka, papryka, kukurydza, oliwki, kiełbasa. Większość z nas zamawia także pizzę na grubszym cieście.

Pizza to danie, które może mieć mnóstwo wersji. Oprócz klasycznych takich, jak margherita albo marinara każdy może stworzyć własny wariant tego dania. To proste danie pozostawia bowiem wiele miejsca dla kulinarnej wyobraźni.

Podobne wpisy:

Be the first to reply

Dodaj komentarz