Pizza: danie jedzone nie tylko we Włoszech

Płaskie chlebki z czosnkiem, cebulą i ziołami piekli już mieszkańcy starożytnej Grecji. Światową karierę pizza zawdzięcza jednak jednemu z włoskich miast, Neapolowi. Pizza była tam daniem biedaków; ciasto nadziewano smalcem i czosnkiem (pizza mastunicola), tylko bogatsi jadali ją z serem caciocavallo. Znany kształt i smak pizzy powstał dopiero, gdy do Włoch dotarły pierwsze pomidory. Imigranci i licznie odwiedzający Włochy turyści rozsławili pizzę na całym świecie. Chętnie jadamy ją także w Polsce; głównie zajadamy się tym daniem w restauracjach.

Najsłynniejsza włoska pizza

To oczywiście ta stworzona w XIX wieku w Neapolu  okazji wizyty w tym mieście króla Humberta I i jego małżonki Małgorzaty. Rafaelle Esposito przygotował pizzę wybierając do niej składniki w kolorach włoskiej flagi: mozzarellę, pomidory i bazylię. Pizza bardzo smakowała królowej. W podziękowaniu za wyrazy uznania, Esposito nazwał danie imieniem królowej. W 2010 roku pizza margherita została uznana przez Unię Europejską tradycyjnym specjałem włoskim. Margheritę oraz inne wersje włoskiej pizzy można zamówić również w polskich restauracjach, których specjalnością są dania kuchni włoskiej.

Jakie rodzaje pizzy można zjeść?

Każdy kucharz może przygotować własną wersję pizzy; w samych Włoszech każdy region ma własną, charakterystyczną tylko dla niego wersję pizzy. Na przykład w Rzymie wypiekana jest pizza znacznie cięższa niż ta w Neapolu, do tego w Rzymie i okolicach ciasto na pizzę może być wyrabiane maszynowo, co w Neapolu jest nie do pomyślenia. Najbardziej grube, lekko słodkie w smaku ciasto ma pizza przygotowywana w amerykańskich pizzeriach. Pizza amerykańska ma do tego mnóstwo dodatków. Kulinarnych fantazji na temat pizzy można spodziewać się także w polskich restauracjach. Pizza z kebabem to tylko jeden z pomysłów na pizzę w polskiej wersji. Oczywiście w Polsce zjemy wspomnianą już margheritę czy pizzę po marynarsku. Możemy zamówić również pizzę hawajską albo capricciosa. Nasze ulubione dodatki to pieczarki, papryka, salami.

Podobne wpisy:

Be the first to reply

Dodaj komentarz