Przedłużanie trwałości kwiatów ciętych

Prowadzenie kwiaciarni to naprawdę ogromne wyzwanie. Klientom trzeba oferować kwiaty świeże oraz przygotowane z nich piękne bukiety i kompozycje. Pojawia się pytanie w jaki sposób przedłużać trwałość kwiatów ciętych, aby nie notować zbyt dużych strat.

Sposobów jest kilka, a ich dobór jest często uzależniony od rodzajów zastosowanych kwiatów.

Podcinanie łodyg

Pierwszą czynnością, którą należy zrobić po dostarczeniu kwiatów do kwiaciarni jest właściwe podcięcie łodyg. Używamy do tego ostrego nożyka. Łodygi zawsze ucina się ukośnie, zachowując kąt czterdziestu pięciu stopni. W efekcie zwiększa się powierzchnia chłonąca wodę. Pamiętać trzeba również o usunięciu dolnych liści. Robimy to tak, aby liście nie moczyły się w wodzie, do której następnie wstawimy kwiaty. W efekcie nie będą one gniły, a kwiaty dłużej zachowają świeżość.

Kwiaty z łodygami miękkimi takie, jak gerbery

W ich przypadku samo podcięcie nie wystarcza. Konieczne okazuje się być zaparzenie łodyg. W tym celu końcówki łodyg umieszcza się na około dziesięć sekund we wrzącej wodzie, a następnie wstawia do wazonu. W przypadku kwiatów takich, jak gerbery niektórzy zalecają również usztywnienie rośliny poprzez wbicie w środek łodygi cienkiego drucika. Nie tylko przedłuża to trwałość rośliny, ale również istotnie ułatwia układanie z niej bukietów oraz kompozycji.

Maki

Przedłużanie trwałości kwiatów ciętychTo kwiaty, które w kompozycjach florystycznych sprawdzają się doskonale. Niestety, są bardzo nietrwałe. Aby więc móc wykorzystywać je w swojej kwiaciarni, koniecznie trzeba odpowiednio potraktować łodygi. Zaleca się ich krótkie opalenie nad płomieniem. Dzięki temu mleczko znajdujące się w łodydze mocno gęstnieje i przestaje wypływać. Wymienione techniki przedłużania trwałości kwiatów ciętych to oczywiście nie wszystko, na co może liczyć florysta. Trzeba pamiętać, że dzięki tym metodom kwiaty są dłużej piękne, a tym samym przez dłuższy czas nadają się do sprzedaży. Absolutną podstawą jest jednak zawsze częste wymienianie wody w wazonie. Dzięki temu nie rozwijają się bakterie przyspieszające usychanie kwiatów.

Podobne wpisy:

Be the first to reply

Dodaj komentarz