Jakie rodzaje pizzy zaoferować swoim klientom?Pizzeria to lokal, który decyduje się otworzyć naprawdę niemało osób. Podstawą menu jest w takiej restauracji oczywiście pizza. Jeśli zależy nam na wysokim poziomie świadczonych usług i chcemy zachwycać swoich klientów smakiem pizzy, warto wiedzieć jakie jej rodzaje można wprowadzić do menu.

Pizza neapolitańska

To najbardziej klasyczna włoska pizza, bez której trudno wyobrazić sobie prawdziwą pizzerię we włoskim stylu. W oryginalnej pizzy neapolitańskiej znajdziemy pomidory San Marzano, prawdziwą mozzarellę oraz świeżą bazylię. Pizza ta to więc narodowe barwy Włoch. Całość delikatnie polana jest oliwą z oliwek. To pizza, która – o ile tylko zostanie dobrze przyrządzona – zachwyci nawet najbardziej wymagające gusta kulinarne.

Pizza bianca

Włosi naprawdę ją uwielbiają. Polacy znają ją natomiast dość słabo. Jest to pizza, której nazwa pochodzi od koloru sosu. W jej przypadku nie ma bowiem sosu pomidorowego, a sos biały, którego bazą jest mleko. Czasami do takiej pizzy dodaje się rozmaryn.

Pizza sycylijska

To pizza idealna dla miłośników pizzy na naprawdę grubym i puszystym cieście. Jej nieodłącznym elementem są czarne oliwki. Na Sardynii serwuje się podobną pizzę. Zamiast jednak oliwek znaleźć można na niej serca karczochów.

Pizza nowojorska

To pizza, która charakteryzuje się chrupiącym brzegiem oraz elastycznym ciastem na środku. W efekcie złożenie pizzy na pół nie stanowi żadnego problemu. Pizzę nowojorską wyrabia się z wysokoglutenowej mąki, która wyraźnie wpływa na jej smak. Oryginalna pizza nowojorska to także woda z Nowego Jorku. Dodatkiem jest pyszny sos pomidorowy oraz mozzarella.

Calzone

To pizza, która swoim kształtem przypomina dużego pieroga. Dodatkami są sos pomidorowy, mozzarella, szynka, zioła i oliwki. Następnie placek składa się na pół i dokładnie zawija brzegi, co ma zapobiec rozklejaniu się placka. Czasami do calzone dodawana jest również ricotta. Nie jest to jednak składnik obowiązkowy.

Większość właścicieli pizzerii stawia na klasyczną pizzę. Jeśli jednak chcemy być konkurencyjni, warto rozszerzyć ofertę.

Podobne wpisy: