Charakterystyka i zalety zielonej herbaty

Na świecie istnieje wiele odmian herbaty. Spożywana jest ona jako napar. Najbardziej popularny jest napar z herbaty czarnej. Często pijemy także aromatyzowane herbaty owocowe, herbatę czerwoną pu-erh oraz herbatę zieloną. Zielona herbata jest bardzo popularna dzięki swoim niezwykłym właściwościom, które mają nieoceniony wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Sporządza się ją zaparzając liście herbaty chińskiej, która uprawiana jest przede wszystkim w Chinach i Japonii. To herbata, która powstaje w wyjątkowy sposób, ponieważ jej liście są przetwarzane już w ciągu godziny po ich zerwaniu. Zapobiega to ich fermentacji wskutek czego zachowują one w sobie wiele prozdrowotnych substancji.

Wśród najważniejszych substancji zawartych w zielonej herbacie, warto wymienić witaminy A,B,C i E, liczne mikroelementy (takie jak potas, wapń, cynk i fluor), a także sole mineralne, aminokwasy, garbniki, teinę, polifenole (w tym katechiny), flawonoidy oraz antyoksydanty.

Jak zaparzać zieloną herbatę?

Zielona herbata wymaga zachowania ściśle określonych zasad przy jej zaparzaniu. W odróżnieniu od standardowej herbaty czarnej zalewanej wrzątkiem, zieloną herbatę należy zaparzać zalewając ją wodą o temperaturze pomiędzy 80, a 90 stopni Celsjusza. Optymalny czas parzenia wynosi od 120 do 180 sekund. Dzięki temu herbata nie będzie miała gorzkiego smaku, co zapewni jej najlepsze działanie. Liście zielonej herbaty można zaparzać nawet 3-krotnie. Drugie i trzecie parzenie pozwala stworzyć napój, który będzie działał relaksująco.

Wpływ zielonej herbaty na zdrowie i samopoczucie

Zielona herbata ma nieoceniony wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim stanowi ona doskonały zamiennik dla kawy. Zawarta w niej teina poprawia funkcjonowanie mózgu, zmniejszając senność i zmęczenie. Zielona herbata jest więc alternatywą dla osób, którym szkodzi picie kawy. Oprócz tego napar z zielonej herbaty jest znanym środkiem wspomagającym odchudzanie. Zawarte w niej substancje przyśpieszają metabolizm hamując jednocześnie wchłanianie tłuszczów i usuwając z organizmu niepotrzebne produkty przemiany materii.

Jeśli chodzi o wpływ zielonej herbaty na zdrowie, przede wszystkim ma ona nieceniony wpływ na układ krążenia. Dzięki zawartym w niej flawonoidom przeciwdziała ona odkładaniu się w naczyniach krwionośnych niebezpiecznych złogów oraz tworzeniu się zakrzepów zapobiegając chorobom układu wieńcowego, zawałom serca i udarom mózgu. Oprócz tego naukowcy odkryli też, że zielona herbata może przeciwdziałać parodontozie poprzez neutralizację bakterii jamy ustnej, działając jednocześnie przeciwpróchniczo dzięki temu, że zawiera ona w sobie fluor. Dodatkowo pijąc zieloną herbatę codziennie zmniejszamy ryzyko wystąpienia nowotworów. Jest to możliwe dzięki specjalnym substancjom – katechinom, które wyłapują wolne rodniki hamując wzrost komórek nowotworowych, a niekiedy nawet uruchamiając program apoptozy czyli niszczenia uszkodzonych komórek – w tym komórek objętych nowotworem.

Podobne wpisy:

Be the first to reply

Dodaj komentarz