Co jeść, żeby mieć zdrowe zęby?

Co jeść, żeby mieć zdrowe zęby? Chcesz cieszyć się pięknym i zdrowym uśmiechem? Nie bez znaczenia jest Twoja dieta zatem warto, abyś zwrócił uwagę na kilka bardzo ważnych aspektów, które w znacznym stopniu wpłyną na stan Twojego uzębienia.

Tak więc czerwone wino w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko próchnicy. Tak więc zawarte w nim polifenole hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za tworzenie się płytki nazębnej prowadzącej do próchnicy. Na pewno do diety warto jest wprowadzić gorzką czekoladę, która zmniejsza ryzyko pojawienia się próchnicy. Ponadto flawonoidy i polifenole w gorzkiej czekoladzie hamują powstawanie szkodliwych dla zębów kwasów i zapobiegają infekcjom dziąseł.

Pozytywny wpływ wapnia

Bardzo ważne jest, aby w jamie ustnej zakwaszone środowisko, które tworzy się po każdym posiłku, nie utrzymywało się zbyt długo. Sprzyja ono bowiem erozji zębów. Miej również na uwadze fakt, że ser żółty, jak i cukier brzozowy – ksylitol dodatkowo stymulują produkcję śliny i dbają o przywracanie odpowiedniego pH w ustach. W serze znaleźć można także difosforany, które pozwalają zachowywać mocne szkliwo zębów bez żadnych przebarwień. Wapń jest niezbędny jako minerał budulcowy, który odpowiada za strukturę zębów. Musimy zdawać sobie sprawę z faktu, że ma on bardzo pozytywny wpływ na uzębienie. Jego niedobór może przyczyniać się do kruchości zębów i ich podatności na próchnicę. Pamiętaj, że wapń znaleźć można np. w nabiale, migdałach i orzechach włoskich. Są twarde i w trakcie ich gryzienia działają lekko ścierająco na powierzchnię zębów, wspomagając usuwanie kamienia.

Przyswajanie wapnia

Nasz organizm jest w stanie przyswajać wapń jedynie pod warunkiem, że będziemy w stanie dostarczyć mu także odpowiednią ilość witaminy D, np. z ryb czy jajek. Nie bez znaczenia jest również dużą ilość wapnia jaką zawierają brokuły, które chronią dziąsła przed drobnoustrojami wywołującymi paradontozę. Warzywo to zapobiega też odsłanianiu szyjek zębowych. Chrupkość i twardość jabłek wzmacnia dziąsła, a duża zawartość wody wzmaga produkcję śliny neutralizując skupiska bakterii, odpowiedzialnych m.in. za nieprzyjemny oddech

Podobne wpisy:

Be the first to reply

Dodaj komentarz