Jaki rodzaj obsługi wybrać dla swojej restauracji?

Jaki rodzaj obsługi wybrać dla swojej restauracji?Otwierając restaurację należy nie tylko znaleźć dobrego szefa kuchni, opracować menu, ale także podjąć decyzję, jaki rodzaj serwisu dla niej wybrać. Jakie są rodzaje obsługi gości w restauracjach?

Style obsługiwania gości w restauracji można podzielić na:
– francuski;
– rosyjski;
– angielski;
– amerykański;
– szwedzki stół.

Styl francuski

To styl bardzo formalny, który wymaga zatrudnienia dużej liczby kelnerów o bardzo dużym doświadczeniu. Do obsługiwania gości przy jednym stoliku potrzeba aż dwóch kelnerów. Restauracja z taką obsługą musi mieć dużą powierzchnię, aby naprzeciwko stołu gości można było ustawić dodatkowy stół, na którym będą gotowane i przygotowywane do podania potrawy zamówione przez gości.

Styl rosyjski

Jest również zaliczany do stylu formalnego. W tym jednak przypadku zamówione dania są przygotowywane w kuchni. Kelnerzy podają je gościom na półmiskach. Nie wymaga zatrudniania dużej ilości personelu, jeden stolik obsługuje jeden kelner. Koniecznie jednak trzeba zakupić więcej przyborów kuchennych i półmisków.

Styl angielski

Z tym stylem obsługi w restauracjach spotkać się można stosunkowo rzadko. Ugotowane dania są rozkładane na półmiskach i roznoszone do stolików przez kelnerów. Półmisek podawany jest w pierwszej kolejności osobie, która siedzi u szczytu stołu lub gospodarzowi spotkania. To te osoby nakładają potrawy z półmisków na talerze, ale gościom podaje je kelner.

Styl amerykański

Najmniej formalny i najczęściej spotykany w restauracjach. Przygotowane przez szefa kuchni dania są przez niego porcjowane na talerze, a do stolików podają je kelnerzy.

Szwedzki stół

Inaczej bufet. W sali jadalnej ustawia się długie stoły, a następnie umieszcza się na nich przygotowane dania. Goście obsługują się sami. To typ obsługi, który najczęściej wybiera się przy okazji konferencji lub bankietów. W wielu restauracjach forma obsługi w postaci stołu szwedzkiego jest uzupełnieniem obsługi kelnerskiej. Tylko nieliczni restauratorzy decydują się obsługiwać swoich gości wyłącznie w ten sposób.

Podobne wpisy:

Be the first to reply

Dodaj komentarz